
Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu ve döneminin sonrasında daha iyi anlaşılmaya başlanan biri. Dizide anlatılanlar bilimsellik ağırlıklı değil kuramların karakterler üzerinden hikayeleştirilmesi esasına dayanıyor. Özellikle hala tartışmaları devam eden psikoseksüel gelişim kuramı, bazı sahnelerde ana karakter Freud ve annesi üzerinden anlatılmaya çalışılıyor. Nişanlısıyla olan mektuplarına da yer verilen dizide nişanlısının mutsuz olduğu durumlarda bunlardan kaçması, baskılaması üzerine Freud bunun bilinçaltına itileceğini ve daha komplike bir hal alacağını belirterek psikanalitik kuramın temellerine atıfta bulunuyor. Ayrıca Musevi bir aileye mensup olduğu için dizide çokça dini motif ve yaptırım var.
Freud, sacayağında psikoloji, politika ve suç barındıran bir dizi. Olayların neden ve nasıl geliştiğini anlamak için ilk önce politik kısma değinmek gerekiyor. Bulunulan coğrafyanın Viyana olması dönemin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu içindeki sömürülme endişesini, savaşın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini, aristokratlar arasındaki bayağı ilişkileri ve çıkarlar doğrultusunda insanlık dışı hareketlerin insanlar üzerindeki etkilerini sunuyor.
Olaylar gerçekte de var olan Macaristan krallığında önde gelen Szapary ailesi etrafında şekilleniyor. Karakterlerde karşımıza çıkan sorunlar aslında o dönemdeki toplumun çekişmelerini yansıtıyor.
Dizinin başında ağrılar, sonradan gerçekleşen ses ve işitme kayıpları, tutulmalar gibi durumların salt fizyolojik olmadığı Freud tarafından tartışılıyor fakat çoğu kez hocaları tarafından dinlenmiyor. Birkaç bölüm bu tartışma üzerinde yürürken asıl konu histerik vakalar ve türleri. Hipnozun amacının dışında kullanılmasıyla oluşan durumlar hem iki ülke arasındaki ilişkiye hem de bireylere zarar veriyor. Tamamen realist ögeler barındırmayan dizi, Fleur Salome karakteri üzerinden hipnoz ve medyumluğu bağdaştırmaya çalışıyor. Bu da diziye fantastik unsurlar katmış oluyor. Freud öncesinde psikolojik vakalarla ilgilenen hiçbir doktorun hastalarını tedavi etmek için bir sedir yahut koltuk kullanmamış olması meşhur Freud koltuğu olgusunu ortaya çıkarmış, dizinin sonunda da buna yer verilmiştir.
Dizi, Freud ile ilk defa karşılaşacaklar için anlaşılması bakımından yetersiz kalabilir.

“Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz.”