Pandemi Meslek Yüksekokulu

Öncelikle pandemi sürecini ele alacağım bu yazı, gerçekler karşısında romantik kalabilir. Pandemi sürecinde işsiz kalan, hastalığa yakalanmış olan veya yakınları vefat edenlere, bu konudaki farkındalığımı belirtmek isterim. 

2020 yılına girdikten sonra Mart ayı civarı Covid-19 salgını sebebiyle başlayan pandemi ve karantina süreçleri ile çoğumuzun hayatı olumlu veya olumsuz yönde etkilendi. Bu süreç boyunca neredeyse CV’mize yazabileceğimiz düzeyde tecrübeler edinirken bulduk kendimizi. Evlerde geçen vakitlerin artması ile normal hayat akışımızda ertelediğimiz çoğu ev planlarımıza fırsat bulur olduk aslında. İzleyemediğimiz filmlere, okuyamadığımız kitaplara, ilgi gösteremediğimiz aile ilişkilerine bir imkân sundu bu süreç.

Bir insanın pandemi öncesindeki maddi ve manevi durumu ile pandemi sürecindeki maddi ve manevi durumu büyük olasılıkla aynı seviyede değil artık. Doları veya altını ile daha da zengin oldu insan, ya da çalıştığı yerin kapanması, küçülmeye gitmesi ile maddi sıkıntılar yaşamaya başladı. Hastalığı yaşayıp, atlatan veya yakını vefat edenler ise manevi anlamda değişime uğradı. Maruz kalınan tüm bu durumlar ile gelinen sonuç, bir üniversite mezuniyeti misali, bize, pandemiden mezun eden tecrübeler sunmuş olacak.

Ciddi olumsuzluklara maruz kalmadan, evinden çalışmaya devam edip maaşlarını alan, hastalığı hafif atlatmış, yakını vefat etmemiş insanlar üzerinden yazımı devam ettirmek istiyorum.

Pandemiye bir okul misali bakıp, böyle bir fırsatın bir daha kolay kolay denk gelmeyeceğini fark ederek, kendinize ne gibi ödevler çıkarttınız? Pandemi öncesindeki okuduğunuz kitap, izlediğiniz film sayısı ortalaması, pandemi sürecindeki ortalama ile aynı seyirde mi devam ediyor? Çerezlik olsa da size bilgi verecek hangi Youtube kanallarını keşfettiniz? Pandemi öncesi hâkim olduğunuz bir konu, kavram hakkında, bu dönemde ne gibi bilgiler öğrenip, düşünceler, fikirler elde edebildiniz?  Veya mesai yorgunluğundan, sabah-akşam çekilen trafik stresinden eve kalmayan enerjinizi, bu dönemde boşa çıkmasıyla, annenize, babanıza, eşinize nasıl sundunuz? Yemek hazırlayarak, birlikte film izleyerek, evinizdeki bir şeyleri tamir ederek sunmayı denediniz mi? Bunların büyük çoğunluğuna hayır cevabı veriyorsanız, Pandemi Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olmanız zor gözüküyor. Pandemi ne zaman biter, kaç günümüz, senemiz kaldı hiçbir fikrimiz yok. Ama bugünden sonrası için, sürüm mantığını kullanarak, süreç toplamında bir şeyler elde etmiş olmanızı diliyorum. Farklı fikirler, düşünceler elde edebilmek günde yirmi beş sayfa kitap okumak, iki günde bir film izlemek, her cumartesi annenize, eşinize veya babanıza yemek yaparken yardım etmek, evdeki somut bir aksaklığı gidererek tamirini birlikte yapmak, pandemi sürecinin sonunda size kocaman iyi bir karne sunmuş olacak. “Pandemi sürecinde 12 kitap bitirmişim, 27 film izlemişim, istikrarlı tekrarlarla beynimizi yeni alışkanlıklara adapte edebileceğimizi öğrenmişim, birlikte yemek yaparken evdekilerle ettiğimiz sohbetler bize iyi gelmiş…” gibi, biraz romantik biraz da gerçekçi kazanımınlar yapmış olmanızı dileyerek, Pandemi Meslek Yüksekokulu’ndan mezuniyetinizi dilerim.

Next Post

Gişe Filmlerini Neden Öldürmeliyiz?

Cts Oca 16 , 2021
Gişe filmleri hakkında böylesine büyük bir yargıya sahip bir yazının öncelikle gişe filminin kendince bir tanımını yapması gerekiyor sanırım. İnsanlığın(*) hala yeterince iyi bir noktaya gelememesinin başlıca sebebi birey olmaktan ve içeriye doğru bireyselleşmeden kaçmaya devam etmesidir. Bireyselleşmedeki ‘kendin sebep olduğun iyi veya kötü her şeyden kendin sorumlusun durumu’ oldukça […]

ÖNE ÇIKANLAR