Resulullah orada olsaydı annemin elini tutardı derdi ki: ‘kızım ha gayret!’; Ben orada olsaydım annemin elini tutardım ve derdim ki: ‘anneciğim ölmesen…’
Ah Muhsin Ünlü

Onur Ünlü ekseriyet tarafından ‘Leyle İle Mecnun’ dizisiyle tanındı. Diziden önceki filmleri ‘Polis’ ve ‘Güneşin Oğlu’ gösterimde olduğu süre zarfında pek beğeni toplayamamış, yıllanmış şarap misali üzerinden geçen belli bir zamandan sonra filmleri hak ettiği övgüye ve beğeniye kavuşmuştu. Devamında gelen Beş Şehir, Celal Tan, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmleri ile tarzını daimi olarak sergileyen Onur Ünlü, ‘Türkiye sınırları içerisindeki en absürt yönetmen benim’ dercesine karşımızda duruyordu.

Leyla İle Mecnun dizisiyle iyice üne kavuşup benimsenen, sempati duyulan Onur Ünlü, dizinin yayımdan kaldırılmasıyla bu imgesini, akabinde ‘Ben de Özledim’ dizisiyle destekleyememiş olsa da, ‘Beş Kardeş’ dizisi ile tekrardan sağlama alıp kaldığı yerden filmlerine devam etmişti.
Bu hikayenin öncesinde ‘Ah Muhsin Ünlü’ mahlasıyla ‘Gidiyorum Bu’ adında çıkarmış olduğu şiir kitabı da, onu derinden seven romantik insanların flört zamanlarındaki mesnedi niteliğindeydi.

Nihai olarak sırtladığı bu intibalar ile Onur Ünlü yaklaşık bir sene önce “Hayatta Tek Mantıklı Şey Stand-Up Yapmakmış Gibi Geliyor” adındaki stand-up gösterisiyle sevenlerinin karşısına çıkmaya niyetlendi. Gösteri ilk duyurusunda öngörü sağlayacak hiçbir tanıtım videosuna sahip olamamasıyla, seyirci için kumar mahiyetinden kaçamıyordu. Deneyimlerini şiirle, diziyle, filmle deklare eden Onur Ünlü şimdi de stand-up ile cevaz almayı bekliyordu.
Bu süreç, geçen sene pandemi kısıtlamaları gelmeden gösteriye gidip, eğlenen veya eğlenemeyen insanlar ile muğlak bir şekilde yarım kalmıştı. Şimdi ise o günlerin telafisi minvalinde tanıtımı yapılıp ‘hayatimisatiyorum.com’ web sitesinde satışa sunulan gösteri, 1 Nisan tarihinde yayımlanacak.

Tanıtım videolarına kahir ekseriyetin yorumu olumsuz. Komik bulunmayan, Cem Yılmaz ile kıyaslanan, eğreti durduğu söylenerek yerinen Onur Ünlü, gösterinin tamamı ile bu olumsuz tabloyu bertaraf edebilecek mi? Böyle bir gayesi var mı? Bunları bilemediğimden, seyirci için önerebileceğim bir yol olduğunu düşündüm; ‘Onur Ünlü Okuması’.
- Fikrini beyan etmek istediği konu hakkında en az on bin sayfa okumayı kural olarak benimsemiş bir insanda gizil bulunan şiir, roman, senaryo yazma ve yönetmenlik yetisinin şimdiki durağının stand-up olduğunu varsaymamızı sağlayacak bir okumadır; Onur Ünlü Okuması.
- Yazmış olduğu ‘Resulullahla Benim Aramdaki Farklar’ şiirinde yer alan ‘anneler ölürken bile çocuklarının ellerini bırakmıyor, ne tuhaf…’ dizesini, ‘trajedi + zaman = komedi’ paradigmasıyla; ‘kanser hastası yakını manyakları bir süre sonra birbirlerinin kanserlerini beğenmemeye başlarlar…’ diyerek stand-up gösterisinde tezahür etmeyi başarabilen bir insanı anlayabilmemize yardımcı olur; Onur Ünlü Okuması.
- Stand-up gösterisi yapanların cevabındaki ‘insanları gözlemleyerek tespit yapma’ ilkesine tekabül, deneyimlerinin içkin olduğu şiir, roman, dizi ve filmlerinin vasatındaki total deneyime de sahip bir insanı dinlediğinizi fark ederek gülme ereğini ön sıralara oturtmamayı sağlayabilir; Onur Ünlü Okuması.

Bunların farkında olarak sevdiğim dizileri, filmleri çekmiş, sevdiğim şiirleri yazmış, hatta ekranlarda görüp beğendiğim bir kadının da sevgilisi olan bu adamın meramını bir dinleyeyim diyerek; anlatılan hikayeden yarar sağlamaya çalışabilirsiniz. Fakat Onur Ünlü totalde sevmediğiniz bir insan ise, onun çözümü maalesef yok.